Werken in het onderwijs
Harmjan straalt wanneer hij vertelt hoe het is om in het onderwijs te mogen werken: “In het onderwijs beteken je iedere dag iets voor kinderen én voor de leerkrachten die hen lesgeven. Dat is prachtig. Het is ook een grote verantwoordelijkheid: scholen staan voor grote uitdagingen in deze tijd. Dat maakt het juist zo’n leuke en inspirerende baan. Ik geniet er iedere dag van.”

Voor De Fakkel en De Reflector werkt Harmjan samen met twee enthousiaste teams. Daarnaast trekt hij op met een ondernemende club mededirecteuren binnen de gehele scholengroep. Dat is uitdagend en inspirerend. Geen dag is volgens Harmjan hetzelfde.
Als directeur is Harmjan integraal eindverantwoordelijk voor de twee scholen. Hij geeft leiding aan twee teams van leerkrachten en ondersteuners. Ook beleidsmatig is er genoeg te doen: hij bereidt o.a. HR-, financieel en facilitair beleid voor en zorgt voor de uitvoering daarvan binnen de scholen. Hierin wordt hij ondersteund door twee locatiecoördinatoren.

De vacature
De scholengroep zocht een toegankelijk persoon, iemand die gemakkelijk contact legt met het team, met de kinderen en hun ouders. Een samenwerker, iemand die visie op onderwijs heeft en de kwaliteit van het onderwijs wil verhogen. Iemand die kansen ziet, creëert en benut. Een directeur, die vanuit de bedoeling werkt en zijn boodschap helder communiceert. Iemand die knopen kan doorhakken, en toch empathisch is. Een inspirator en stimulator.

Harmjan was al eerder geïnteresseerd geraakt in het vak van schoolleider. Maar voordat hij de stap naar het onderwijs daadwerkelijk maakte, is hij in gesprek gegaan met een schoolleider en een bestuurder om zich breder te oriënteren. Dat adviseert hij anderen ook die een overstap willen maken: “Je krijgt zo een beter beeld van de functie en van wat er zich werkelijk afspeelt. Daardoor kon ik zeggen: deze vacature past bij mij.” Een andere tip, die Harmjan heeft, is om je oren te luisteren te leggen bij de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders: de beroepsorganisatie van én voor leidinggevenden in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs in Nederland.

Opleiding tot schoolleider/directeur op een basisschool
Als directeur van buiten, iemand die ervaring heeft in andere sectoren dan het onderwijs, kun je je verder bekwamen in jouw baan: hier zijn namelijk goede opleidingen voor. Deze kun je in deeltijd, naast je werk, volgen. Informeer daar gerust bij een pabo of andere hogeschool in jouw buurt.

Voorlichtingsavond
Ben je geïnteresseerd? Op 19 mei is het eerstvolgende voorlichtingsmoment. Meld je hier alvast aan. Heb je vragen of wil je direct weten wat er voor jou mogelijk is? Wij staan klaar om jou verder te helpen! Je kunt contact met ons opnemen via info@hatseklas.nl en/of hier een afspraak maken.

 

Harmjan Vedder