Veelgestelde vragen
Op basis van jouw keuzes:
Een toelatingseis voor kandidaten van een zij-instroomtraject voor docenten is: een HBO of WO diploma. Bij het vinden van een aanstelling in het mbo, gaan schoolinstellingen in enkele gevallen akkoord met een dienstverband, wanneer je kunt aantonen dat je over HBO werk- en denkniveau beschikt. Dit laatste kan via een assessment bij onafhankelijk instituut.
Wanneer je een mbo-diploma hebt, kan het interessant zijn meer te lezen over het zogenaamde mbo-instructeurs diploma niveau 4 (zie ook: Instructeur in het mbo).
Een hybride docent werkt deels als docent en is daarnaast ook elders werkzaam in loondienst of zelfstandig ondernemer. Het biedt mooie loopbaanperspectieven, duurbare inzetbaarheid en meer afwisseling in je werk. Ervaring van hybride docenten leert dat zij veel betekenis geven aan hun werk en ambitie. Voor leerlingen en studenten halen hybride docenten de praktijk de klas in en wordt het onderwijs actueel en relevant. Een waardevolle aanvulling op het curriculum!
Als hybride docent kun je ingezet worden voor enkele uren per week, maar ook is het mogelijk om één of enkele dagen als docent werkzaam te zijn. Je kunt hiervoor een lesbevoegdheid halen door een route tot docent of instructeur te volgen die bij jou past. Bekijk je opties op basis van jouw keuzes op onze homepage.
Het is ook mogelijk om aangenomen te worden als hybride docent, wanneer je beschikt over specifieke expertises en/of praktijkervaringen en op jaarbasis maximaal 6 uur per week werkt als docent. Als je meer dan 6 uur werkt, is een tijdelijk dienstverband mogelijk van maximaal 3 jaar.
De mogelijkheden om een opleiding te verkorten of om vrijstellingen te krijgen verschillen per instelling en opleidingsachtergrond. Ga hierover vooral het gesprek aan met een opleidingscoördinator of – manager.
Als je vrijstellingen aanvraagt bij een hogeschool zal de examencommissie uiteindelijk bepalen of deze (deels) gehonoreerd worden, op basis van eerder behaalde (en bewezen) resultaten.
Hatseklas is een informatief en ondersteunend initiatief. We helpen je graag bij het vinden van een bij jou passende opleidingsroute.
Helaas hebben wij geen actueel overzicht van vacatures voor zij-instroomplekken, hiervoor kun je terecht op de reguliere vacaturebanken. Stichtingen en onderwijsinstellingen voeren namelijk zelf regie over vacatures en de aanname van bevoegde docenten/zij-instromers.
Op dit moment kun je je voor het volgen van een oriëntatieprogramma aanmelden bij de instroommakelaar. Zij kan je helpen om in contact te komen met een contactpersoon van een gewenst oriëntatieprogramma.
Onze regio bestaat uit onderstaande gemeenten. Soms is er hierbij overlap met een andere regio. Er zijn zestig participerende besturen uit de sectoren po, vo en mbo. Kijk hier voor een uitgebreidere beschrijving van de regio:
Overzicht deelnemende gemeenten: Apeldoorn, Epe, Heerde, Dronten, Hattem, Dalfsen, De Wolden, Elburg, Ermelo, Hardenberg, Harderwijk, Hellendoorn, Hoogeveen, Kampen, Meppel, Noordoostpolder, Urk, Nunspeet, Oldebroek, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Steenwijkerland, Twenterand, Westerveld, Wierden, Zwartewaterland, Zwolle.
Iedere dag gaat het in de media wel over de grote lerarentekorten of scholen die een klas naar huis sturen, omdat er geen leraar beschikbaar is. Hierdoor lijkt het alsof er talloze vacatures in het onderwijs beschikbaar zijn. Maar niet elke onderwijssector heeft er in dezelfde mate last van en niet in elke regio zijn de tekorten even groot.
Op dit moment is bij ons bekend dat vacatures voor onbepaalde tijd (vacatures voor een reguliere baan) in onze regio niet of beperkt problematisch/langdurig openstaan. Wel is er iedere dag behoefte aan (bevoegde) vervangers en is de verwachting dat de tekorten op de middellange termijn toenemen. Wil je meer weten over jouw kansen en een daarbij passende route? Neem dan contact op met de instroommakelaar.
* In het onderwijs wordt er gebruik gemaakt van verschillende schalen per sector. Het bruto maandsalaris bij een volledige baan is afhankelijk van leeftijd, ervaring en takenpakket.
Voor leraren in het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs zijn er drie salarisschalen: L10, L11 en L12. Die gelden voor 99% van de leraren.
Voor leraren in het voortgezet onderwijs zijn er drie salarisschalen: LB, LC en LD. De tweede letter duidt het niveau van de functie aan. Elke schaal is onderverdeeld in 12 treden. Ongeveer 42% van de docenten zit in schaal LB, 31% in schaal LC en 27% in schaal LD.
Voor docenten in het middelbaar beroepsonderwijs zijn er drie carrièrepatronen: LB, LC en LD. Bij de vaststelling van het maandsalaris houdt de mbo-instelling rekening met relevante ervaring voor de functie en het laatstgenoten salaris.
Voor (overige) arbeidsvoorwaarden en bedragen in deze sectoren kun je de cao’s raadplegen. Deze zijn openbaar toegankelijk.
Jazeker, we kunnen een meeloopdag voor je organiseren bij één of meerdere stichtingen die verbonden zijn aan de Regionale Aanpak Personeelstekort in regio Zwolle. (Zie ook: FAQ ‘Uit welke gemeenten bestaat jullie regio?’)
Neem contact op met de instroommakelaar en bespreek samen met haar jouw voorkeuren (in sector, identiteit school of bouw) en de mogelijkheden omtrent meeloopdagen, die betrokken onderwijsinstellingen bieden.
Andere opties:
Wil je meer weten? Ga in gesprek met onze instroommakelaars
Graag gaan we (telefonisch) met je in gesprek om een geschikte opleidingsroute te vinden en te sparren over jouw wensen en ideeën!
Maak een afspraak