Het onderwijs staat te springen om goede mensen die het leuk vinden om hun kennis en ervaring over hun vak en vakgebied over te brengen op jongeren. Spreekt jou dit aan? Weet dan dat je niet een volledige overstap hoeft te maken naar het onderwijs, maar dat er mogelijkheden bestaan om jouw huidige baan te combineren met een baan in het onderwijs. Dit worden ook wel ‘hybride docentschappen’ genoemd.

Hybride docent
Als hybride docent beweeg jij als het ware tussen de wereld van de praktijk én die van het onderwijs. Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, die je weer overbrengt op jouw leerlingen of studenten. Je laat ze direct zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zelf blijf je ook in ontwikkeling. Op pedagogisch en didactisch gebied leer je hoe je mensen het beste kunt begeleiden en ontwikkelen, hoe je de ontwikkelingen in jouw vak kunt vertalen naar onderwijs, hoe je de lesstof het beste kunt overbrengen en wat de leerling/student daarvoor nodig heeft. Hybride docentschappen bieden jou dus een mooie afwisseling in functies. En wat is er mooier, dan de voldoening te ervaren om met jonge mensen te werken én hen te zien groeien?

Bedrijfsleven
Het mes snijdt aan twee kanten, want ook het bedrijfsleven heeft er baat bij om jou voor een deel van de werktijd vrij te maken om in het onderwijs te gaan werken: jonge mensen worden door vakbekwame docenten opgeleid voor de toekomst. Voor het bedrijfsleven waar ze hard nodig zijn!

Jouw inzet
Als hybride docent combineer je jouw huidige baan met een baan in het onderwijs. Dit kan door enkele uren per week les te geven. Ook is het mogelijk om één of enkele dagen werkzaam te zijn als docent. Een derde mogelijkheid is, om jouw expertise in te zetten tijdens een bepaalde module.

Benoembaarheidseisen
Voor hybride docenten gelden in alle onderwijssectoren dezelfde bekwaamheidseisen als voor andere docenten:

  • Als gastdocent in het vo en het mbo is geen onderwijsbevoegdheid nodig. Je mag dan maximaal 6 klokuren per week ingezet worden;
  • Wil je meer dan 6 uur per week aan de slag als hybride docent? Dan dien je te beschikken over een onderwijsbevoegdheid. Je kunt deze binnen 2 jaar behalen, terwijl je al lesgeeft. De school waar je lesgeeft, kan jou hierbij helpen. Hiervoor zijn subsidiemogelijkheden. Vul hierboven in waar jij wilt werken en wat jouw behaald diploma is. Je krijgt dan een overzicht met jouw opleidingsmogelijkheden te zien.

*In deze tekst spreken we over hybride docentschappen. Hier kan ook ‘instructeur’ worden gelezen.