Youri Tillema

+1 +1 +1
Ik werk/wil gaan werken in het... Basisonderwijs
Ik heb reeds mijn diploma... HBO

Mijn traject.

In november 2019 ben ik gestart met het zij-instroom-programma voor leerkracht basisonderwijs op Windesheim. Toen ik op de middelbare school zat, kwam ik er tijdens de maatschappelijke stage achter dat ik graag het basisonderwijs in wilde. Ik heb de opleiding Onderwijsassistent afgerond, waarna ik pabo ben gaan doen. Helaas moest ik stoppen, omdat ik een entreetoets niet had gehaald. Ik besloot de opleiding Pedagogiek te gaan doen, want ik wilde een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en ook ouders hierbij kunnen helpen en ondersteunen.

Toch bleef het onderwijs mij altijd aantrekken en kon ik hier ik tijdens deze studie gelukkig ook stages doorlopen. Na deze opleiding ben ik op zoek gegaan naar een route om alsnog leerkracht te worden in het basisonderwijs. Zo ontdekte ik het zij-instroomprogramma.

Tot nu toe bevalt het erg goed. Ik werk drie dagen per week op een kleine school in Drenthe. De andere twee dagen studeer ik thuis en bereid ik lessen voor. Waar ik zelf veel baat bij heb is een heldere planning en structuur in de week. Ik heb deze twee ‘studiedagen’ echt als studiedagen in mijn agenda staan, waardoor ik in de avonden/weekenden zoveel mogelijk vrij ben.

Als je ook geïnteresseerd bent in de leukste baan ter wereld!

Natuurlijk loop ik tegen bepaalde zaken aan. Je staat redelijk snel (zelfstandig) voor de klas. Gelukkig heb ik collega’s die mij begeleiden en ondersteunen. Er komt zoveel meer bij kijken, dan dat ik van tevoren gedacht had, zelfs na vele stages in het basisonderwijs. Nu is het eigenlijk ‘echt’. Hoe begeleid je een groep kinderen, hoe geef je verlengde instructie, hoe motiveer en betrek je alle kinderen enzovoort. Gaandeweg leer je steeds meer en gelukkig werk ik een fijn team, waar ik mijn vragen kan stellen.

Als jij ook geïnteresseerd bent in het volgen van dit traject, zou ik adviseren te zorgen voor een strakke en heldere planning. Het vereist veel discipline en doorzettingsvermogen. Er zijn geen fysieke colleges, dus ik heb ook geen klas, waar ik vragen in kan stellen. Gelukkig heb ik wel een intervisiegroep en één keer per zes weken komen wij bij elkaar. Tussentijds zoeken we ook regelmatig contact met elkaar en helpen we elkaar wanneer dit nodig is. Doe dit, want je hoeft niet alles zelf uit te vinden.

Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik ervoor gekozen heb om nog een studie te starten. Ik ga met veel plezier naar het werk, ga (meestal) met veel plezier aan de slag met de studieopdrachten en vind het te gek dat ik theorie direct kan inzetten in de praktijk en zie wat het doet. Ik hoop dat ik volgend jaar trots kan zeggen, dat ik nog steeds voor de klas sta en de leukste baan van de wereld heb!