Timo Brouwer

+1 +1 +1
Ik werk/wil gaan werken in het... Middelbaar beroepsonderwijs
Ik heb reeds mijn diploma... HBO

Er zijn zoveel redenen waarom het leuk is om docent te zijn.

Daar sta je dan opeens, met je goede gedrag. Voor de klas. Een klas vol met jong-volwassenen die verwachten dat jij ze iets gaat leren. Nou is dat aspect, ze iets leren, niet zo lastig, maar gelukkig blijft er in het onderwijs nog genoeg uitdaging over.

Een jaar geleden begon ik als docent bij de opleiding Mediaredactiemedewerker. Klaar om mijn jarenlange journalistieke ervaring over te brengen op de volgende generatie. Nou ja, klaar, ik deed mijn best om er klaar voor te zijn. Want zo’n overstap, zij-instromen vanuit het werkveld, dat is niet niks.

Want hoewel je op basis van die werkervaring best een eind komt, is het docent zijn zoveel meer dan dat. Gelukkig maar, want dat is ook precies wat het zo leuk maakt. Wat dat dan is? Voor mij is dat vooral het menselijke aspect: het begeleiden van de studenten in hun ontwikkeling, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Er voor de studenten zijn, als docent en als coach. Maar ook het vormgeven van lessen, dus hoe breng je de lesstof op de juiste manier over aan de student, vind ik zeer interessant en uitdagend.

Doceren kun je leren!

Al doende leert men, zeggen ze dan en dat is in het onderwijs zeker zo. Je merkt bij studenten snel genoeg of iets wel of niet werkt. Wat mij daar ook heel erg bij helpt is de opleiding die ik sinds april 2020 volg, het PDG (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift)-traject. Een incompany opleiding bij mijn mbo-werkgever, die ik samen met allemaal andere startende docenten volg.

Daar krijg je echt de handvatten om ervoor te zorgen dat je ook op pedagogisch en didactisch vlak een vakbekwaam docent wordt. Hoe deel ik mijn lessen in? Wat voor werkvormen kan ik gebruiken? Hoe kan ik een student op de juiste manier coachen? Heel waardevol allemaal, zeker omdat je het meteen in de praktijk toe kunt passen. Dus denk je erover na om zij-instromer te worden en beschik je over genoeg inhoudelijke vakkennis, dan kan ik je het onderwijs van harte aanbevelen.