Mieke Meijer-Derkx

+1 +1 +1
Ik werk/wil gaan werken in het... Basisonderwijs
Ik heb reeds mijn diploma... MBO 4

Wel of niet switchen?

Een jaar of vijf geleden spookten er wel eens gedachten door mijn hoofd of ik het werk dat ik al zo’n twaalf jaar deed in een apotheek nog lang zou willen blijven doen. Ik ging absoluut niet met tegenzin naar mijn werk. Ik had een vaste baan en leuke collega’s, dus waarom zou ik weggaan? Toch bleef ik twijfelen en de gedachten van een carrièreswitch kwamen steeds vaker terug.

Ik ben gaan onderzoeken wát ik dan precies wilde gaan doen. Ooit ben ik met de pabo gestart, maar dat was het toch niet voor mij. Wat me wel was bijgebleven van die tijd, is dat ik het werken met individuele of kleine groepjes kinderen en kinderen die iets meer zorg nodig hadden rondom leren of gedrag, echt helemaal geweldig vond. Daar aan terugdenkend ben ik gaan zoeken naar beroepen die daarbij aansluiten en heb ik een dag meegelopen op een school.

Het leek alsof ik nooit het onderwijs uit was weggeweest en het werd me duidelijk dat ik daar thuishoorde. Ik ben die avond verder op internet gaan zoeken naar een opleiding tot onderwijsassistente, die ik kon combineren met werk en gezin. Het studeren zou dan vooral in de avonduren moeten, want met drie kinderen in de basisschoolleeftijd had ik overdag niet heel veel tijd. Ik twijfelde ook wel. Ik was apothekersassistente en met de opleiding die ik hiervoor had gedaan kon je niets anders worden. Eigenlijk was ik op zoek naar een opleiding waar je meerdere kanten mee op kunt.

Opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional.

Ik werd door iemand getipt over de Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional, voorheen AD PPKE. Het is een opleiding waarmee je in de kinderopvang, bij jeugdzorg en in het onderwijs aan het werk kunt. Ik werd meteen heel enthousiast. Dít was de opleiding die ik graag wilde doen!

Ik heb een open sollicitatie gestuurd naar een kindcentrum, waar je zowel op het kinderdagverblijf als in het onderwijs aan het werk kunt. Al snel volgde het gesprek wat positief uitpakte. Het ging ineens heel snel. Met mijn man heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Hij gaf aan dat ik de kans nu kreeg en dat ik deze met beide handen moest aangrijpen, maar het feit dat ik mijn vaste baan daarvoor moest opzeggen vond ik wel een dingetje. Toch heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt… Dít is wat ik graag wil, ik krijg nu die kans, dus ik ga ervoor!

In 2019 ben ik begonnen met de tweejarige hbo-opleiding AD PEP en tot op heden heb ik geen spijt gehad van mijn keuze. Het is een interessante opleiding waarbij je niet alleen heel goed naar kinderen en hun omgeving leert kijken, maar vooral ook naar jezelf. Dit is soms confronterend, maar zo waardevol! Het is niet altijd even gemakkelijk om de studie te combineren met een gezin, zeker in deze coronatijd. Vooral tijdens de tentamen weken ben ik niet altijd de gezelligste in huis. Maar we weten allemaal waar ik het voor doe.

Spijt van deze carrièreswitch? Absoluut niet! Ik ben ontzettend blij dat deze mooie kans op mijn pad is gekomen en dat ik mijn hart heb gevolgd!