Bauke Bakker

+1 +1 +1
Ik werk/wil gaan werken in het... Middelbaar beroepsonderwijs
Ik heb reeds mijn diploma... HBO

PDG of lerarenopleiding?

Ik was zo’n 20 jaar werkzaam in de modedetailhandel als zelfstandig ondernemer en bedrijfsleider. Door de jaren heen heb ik heel wat stagiaires van verschillende opleidingen begeleid. Dat vond ik zo leuk dat ik dacht: is het onderwijs niet iets voor mij? Mijn omgeving was unaniem enthousiast. En ook de conclusie van de docenten van de cursus ‘Zin in Lesgeven’ die ik in 2015 volgde was duidelijk: dit had je jaren eerder moeten doen!

Ik heb in het najaar van 2019, na twee jaar, de Lerarenopleiding Bedrijfseconomie via zij-instroom afgerond. Dit is een opleiding tot tweedegraads docent. Nu werk ik op een ROC. Ik ben 48 jaar, getrouwd en woon in Wezep.

In 2016 ging ik fulltime aan de slag als docent Retail. Ik was toen nog niet bevoegd. Voor het mbo is een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voldoende, maar op advies van enkele doorgewinterde onderwijsmensen heb ik gekozen voor de tweedegraads lerarenopleiding. Bedrijfseconomie was een logische keuze, omdat ik retail-, economische en financiële vakken gaf. Voordat ik kon starten met de opleiding heb ik een startassessment moeten voorbereiden en afleggen. Die voorbereiding bestond uit het produceren en aanleveren van een startportfolio.

Steun van je (werk)omgeving.

Het combineren van werk, studie en privé viel niet altijd mee. Gelukkig heeft mijn waanzinnig lieve vrouw altijd veel begrip getoond voor de situatie. Als je naast je werk je studie én je privé moet combineren, zijn er maar twee dingen van belang: optimale communicatie en zeer goed plannen! Ook had ik een heel prettige begeleider bij Windesheim, recht voor z’n raap, zuiver. Ik had contact met hem tijdens bijeenkomsten in Zwolle, tijdens (les)bezoeken in Emmeloord en via mail of telefoon.

Als je twijfelt over een deeltijdstudie, overleg dan van tevoren goed met je directe omgeving. Als je werkt in het onderwijs en een deeltijdstudie gaat volgen, kan je meestal op veel begrip vanuit je werkomgeving rekenen. Dus maak het bespreekbaar! Het onderwijs vraagt goed geschoolde mensen, veelal mét praktijkervaring. Jij brengt die ervaring in, zij faciliteren jouw scholing. Een praktische tip is: zorg dat je een ruimte – hoe klein ook – in huis hebt, specifiek voor je studie en waar je je kunt afzonderen. En laat je niet bij het eerste, misschien niet zo succesvolle tentamen uit het veld slaan.

Momenteel ben ik tweedegraadsdocent economische vakken. Ik verdiep mij in duurzaamheid, e-commerce en de circulaire economie. Ik wil me verder ontwikkelen tot een docent waar een student achteraf van zegt: wauw, aan hem heb ik écht iets gehad, van hem heb ik écht iets geleerd. De overstap naar het onderwijs vanuit het bedrijfsleven kan ik iedereen aanraden. Hoe mooi is het om jonge mensen te mogen helpen in hun professionele én persoonlijke ontwikkeling?!